Τηλ.Παραγγελίες 2461026178

Πολλοί θεωρούν ένα χαλί εξαιρετικά πολύτιμο για να βρίσκεται στο πάτωμα,κάνουν λάθος.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε την παραδοσιακή τους χρήση. Οι νομάδες Aσιάτες που πρώτοι κατασκεύασαν χαλιά, τα χρησιμοποιούσαν χειμώνα καλοκαίρι για να ντύνουν εσωτερικά τις σκηνές τους, στρώνοντας τα κατευθείαν στη γη. Σε συνθήκες πολύ σκληρότερες από αυτές ενός σαλονιού , όσο έντονη κοινωνική ζωή, κι ’αν κάνουν. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως τα χαλιά δεν χρειάζονται καμία περιποίηση.

Το χαλί αποτελείται από φυσικές ίνες και γι αυτό πρέπει να αναπνέει και να αερίζεται. Καλό είναι να φρεσκάρουμε τα χαλιά μας κάθε χρόνο. Τα μάλλινα τα τινάζουμε από την πίσω πλευρά και μετά τα σκουπίζουμε προς την κατεύθυνση του πέλους στη συνέχεια τα περνάμε με μια μαλακιά βούρτσα βουτηγμένη σε διάλυμα από ένα μέρος λευκό ξύδι και τρία μέρη νερό, βουρτσίζοντας πάντα προς την κατεύθυνση του πέλους. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε σκιερό μέρος για τα μεταξωτά , αρκεί ένα σκέτο βούρτσισμα, αν είναι πολύ βρώμικα απευθυνόμαστε σε ειδικό. Για να καθαρίσουμε τα βαμβακερά κρόσσια , απλώνουμε το χαλί σε κάποιο υπερυψωμένο επίπεδο ή στα κάγκελα της βεράντας, έτσι ώστε τα κρόσσια να κρέμονται ελεύθερα προς τα κάτω. Με τη βοήθεια μιας μικρής τρίχινης βούρτσας τα πλένουμε με διάλυμα υγρού απορρυπαντικού και νερού, προσέχοντας να μη βρέξουμε το πέλος. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε προσεκτικά βουτώντας τα επανειλημμένα σ ένα δοχείο με καθαρό νερό ώστε να φύγει και το τελευταίο ίχνος απορρυπαντικού.

Σε όλο τον κόσμο τα χαλιά είναι στρωμένα δώδεκα μήνες το χρόνο. Ο λόγος δεν είναι μόνο αισθητικός. Το χαλί είναι θαυμάσιο μονωτικό και προφυλάσσει τόσο από τη ζέστη όσο και από το κρύο. Ωστόσο αν θέλετε να σηκώσετε τα χαλιά σας για το καλοκαίρι φροντίστε να τα αποθηκεύσετε σε χώρο χωρίς υγρασία. Τα μάλλινα χαλιά χρειάζονται επιπλέον καλό αντισκορικό. Τα μεταξωτά χαλιά δεν προσβάλλονται από το σκόρο. Καλό είναι να τυλίξτε τα χαλιά, για να προστατευθούν καλύτερα. Προτιμήστε όχι τις νάιλον σακούλες που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα, αλλά πάνινο που αφήνουν το χαλί να αναπνέει.

Μ΄αυτές τις τόσο απλές φροντίδες , μπορείτε να είσαστε σίγουροι πως τα χαλιά σας, όσα χρόνια κι αν τα χρησιμοποιείτε θα λάμπουν σαν καινούργια και θα πλημμυρίζουν το χώρο σας με τα εξαίσια χρώματα, τα εκπληκτικά σχέδια και τη μαγεία της τέχνης τους.

X
Μετάβαση στο περιεχόμενο